Vår historia

Min Stora Dag grundades år 2000 i Stockholm av Claire Rosvall. Sedan dess har vi gett upplevelser till tusentals barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Det här är Min Stora Dags historia.

1999 läste Claire Rosvall av en slump en tidningsartikel om den franska organisation Arc-en-Ciel som hjälpte allvarligt sjuka barn att förverkliga sina önskningar. Claire blev inspirerad till att skapa en liknande verksamhet i Sverige och grundade stiftelsen Min Stora Dag som år 2000 startade upp i ett 6 kvadratmeter litet kontorsutrymme i Stockholm.

Claire blev Min Stora Dags första generalsekreterare och ansvarade för organisationen fram till 2011 tillsammans med bland andra Marcus Storch, som var stiftelsens första ordförande, Peder Hammarskiöld, Mats Qviberg, Vicky von der Lancken, Martine Rinman och Christina Piehl.

Sedan starten har Min Stora Dag gått från att hjälpa 16 barn under det första året till att under 2019 förverkliga Stora Dagar för 4 959 barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.2000 – Anders, 16, får den första Stora Dagen

2000 – första Stora Dagen genomförs

Den första Stora Dagen genomfördes den 16 augusti 2000 då 16-åriga Anders blev först i Sverige med att få en önskan förverkligad av Min Stora Dag. Han fick en alldeles egen laptop, en skrivare och internetuppkoppling för att kunna hålla kontakt med skola och vänner.

I slutet av september 2000 ordnades den första gruppaktiviteten då Cirkus Scott bjöd en grupp barn och medföljande volontärer som VIP-gäster. Samma år fick Camilla, Jelena och Amanda se Britney Spears i Globen, Sebastian fick en specialanpassad trehjuling och Linnea fick träffa sin idol.

Redan från början beslutades att låta medicinskt kunnig sjukhuspersonal ansvara för urvalet av de barn som ska få en önskning förverkligad. Huddinge sjukhus var det första sjukhuset man samarbetade med. Idag samarbetar Min Stora Dag med alla universitetssjukhus och barnkliniker i Sverige.

2002-2009 – Tobbe Trollkarl blir ambassadör

2002 tackade H.K.H. Prinsessan Madeleine ja till att bli Min Stora Dags beskyddare.

Min Stora Dag var de första fem åren helt volontärbaserat. 2005 anställdes den första medarbetaren.

2005 blev även Tobbe Blom, mest känd som Tobbe Trollkarl, ambassadör för Min Stora Dag. Tobbe har genom åren spridit mycket glädje och energi genom magiska trick och sin fina egenskap att kunna motivera och engagera både barn och vuxna.

2009-2013 – Min Stora Dag blir rikstäckande med 11 anställda

2009 debuterade Min Stora Dag i sociala medier och på Facebook. Det första årets knappa 2 500 följare har under 2020 passerat drygt 97 000 följare. I dag är det en av de viktigaste kanalerna för att nå ut med resultat av stiftelsens arbete.

2009 var också året då insamlingen tog ett stort kliv då Min Stora Dag blev en av Postkodlotteriets förmånstagare. Samma år utsågs även artisten och skådespelaren Amy Deasismont till ambassadör och hon har sedan dess spridit mycket glädje genom sin medverkan på många av barnens Stora Dagar.

2010 var Min Stora Dag en rikstäckande organisation med 11 anställda och nära 300 volontärer. Cirka 2 500 barn fick då en Stor Dag.

Rikard Fors var Min Stora Dags generalsekreterare 2011-2013.

2013-2018 – barn med NPF-diagnoser räknas till målgruppen

2014 instiftades utmärkelsen Mitt Stora Stöd för att hedra och uppmärksamma alla de vardagshjältar som finns omkring barnen som kämpar. Den första pristagaren var storebror Nils, 8 år från Kristianstad.

Samma år blev även artisten Danny Saucedo ambassadör för Min Stora Dag. Han har sedan dess hunnit med ett flertal Stora Dagar och idolmöten med barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

2016 inledde Min Stora Dag en översyn av sin målgrupp, vilket resulterade i att den utvecklades och omformulerades. Idag har även barn diagnostiserade med neuropsykiatriska funktionsvariationer möjlighet att få del av Min Stora Dags erbjudande.

Äventyraren och bergsbestigaren Robin Trygg blev ambassadör för Min Stora Dag 2017. Robin deltar bland annat på Min Stora Dags äventyrsläger.

2013-2018 var Hélène Benno Min Stora Dags generalsekreterare.

2018-2020 – nuvarande generalsekreterare tillträder

2018 tillträdde Min Stora Dags nuvarande generalsekreterare Jennifer McShane.

2019 genomför Min Stora Dag 4 959 Stora Dagar för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Samma år får Min Stora Dag sin femte ambassadör, skidstjärnan Frida Hansdotter.

Huvudpartners

Samarbetspartners

Bli partner