Hela Spektrat-seminarium 2024Hela Spektrat-seminarium 2024

Se årets Hela Spektrat-seminarium

Den 12 mars på Lilla Cirkus i Stockholm var det återigen dags för en förmiddag med inspirerande samtal om hur vi tillsammans kan skapa en mer meningsfull fritid för barn och unga med autism! Se inspelningen här nedanför.

Seminariet var helt kostnadsfritt. Moderator var Petra Nordlund McGahan, journalist.

Ur programmet:

● Vikten av att vara del av ett sammanhang
● Ledarskap och hur man anpassar sin organisation
● Ny forskning – en positiv riktning
● Föräldrars erfarenheter och råd
● Leva med autism – barn och vuxna berättar
● Så ger vi barnen en mer glädjefylld fritid

Vi mötte experter, föräldrar och inspiratörer – samt barn och vuxna med autism. Läs mer om alla medverkande nedan.

Vid eventuella frågor kontakta oss på evenemang@msddev.inthecold.se

Hela Spektrat är ett samarbete mellan Min Stora Dag och Autism Sverige som finansieras av Postkodlotteriet. År 2024 är projektets femte år.

Mer om de som medverkar

 

Sven Bölte, Min Stora Dag

Sven Bölte
Chef för KIND och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet
Sven är en av världens främsta autismforskare och lyfter här ett av de senaste forskningsprojekten på temat Resiliens där fokus ligger på barnens kapacitet och de faktorer som gör att barnet lyckas. Ett helt nytt synsätt inom forskarvärlden. Se Svens del här.

Jakob ForssmedJakob Forssmed
Sveriges social- och idrottsminister
Ett exklusivt samtal med socialministern om vilka satsningar regeringen gör för att möjliggöra för fler barn och unga med funktionsnedsättningar (som autism) att kunna vara med i fritidsaktiviteter. Jakob Forssmed delar med sig av sina tankar kring betydelsen av att skapa bättre förutsättningarna för våra barn och unga så att de kan få mer rörelse och gemenskap. Se Jakobs del här. 
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Anna Borg

Anna Borg
Specialpedagog, författare och föreläsare
Anna berättar om sitt framgångsrika arbetssätt för att motverka hemmasittande skolungdomar och få dem intresserade av skolan, samt hur ett fritidsintresse är en viktig del av det. Men även hur hon gör om barnet inte vet vad ens intresse är. Se Annas del här.

 

Måns Lööf

Måns Lööf
Föreläsare och folkbildare inom NPF för fritidsverksamheterMåns är i grunden utbildad sjuksköterska och arbetar inom barn-och ungdomspsykiatrin. Han utbildar och föreläser för hela Sveriges idrottsrörelse i konsten att leda barn och ungdomar med NPF. På Hela Spektrats scen ger han ett smakprov på sin föreläsning ”Den oförutsägbara ledaren” med fokus på tydlighet, struktur och framförhållning (ladda ner Måns presentation här). Se Måns del här.

Lisa IderingLisa Idering
”Funkismorsorna” och mamma till Kalle och Pelle
Lisa driver tillsammans med Anna och Petra succépodden ”Funkismorsorna”. Lisa vet hur utmanade föräldraskapet till barn med särskilda behov kan vara och hur svårt det kan vara att hitta en passande fritidsaktivitet för hennes barn med bl a autism och IF. Vi får höra hur hennes 14-årige son Kalle till slut hittade sin aktivitet och hur det påverkat hans liv. Se Lisas del här.

 

Charlie MichaelsenCharlie Michaelsen
Komiker och föreläsare
Fjolårets skrattsuccé är tillbaka! Charlie bjuder på nya godbitar från sin föreläsning ”Vilse bland diagnoser och hemmasittare” som ger en träffsäker och komisk inblick i livet som npf-förälder. Charlie har själv adhd och är ensamstående med tre barn varav två har autism och alla har adhd. Se Charlies del här.

 

Anna Stadling Anna Stadling
Artist
Anna är en av Sveriges mest erfarna artister och är känd för sitt unika uttryck och texter som berör. Här får vi njuta av hennes fantastiska sångröst men även höra några ord kring hennes egna erfarenheter av att vara mamma till en son med autism. Se Annas del här.

 

Anders Årbrandt, Managing director, PostkodlotterietAnders Årbrandt
Managing director, Postkodlotteriet
Anders berättar om samarbetet mellan Postkodlotteriet, Min Stora Dag och Autism Sverige. På vilket sätt Postkodlotteriet stöttar civilsamhället och innebörden av ett Drömprojekt. Det blir även några personliga reflektioner då Anders själv har barn med autism. Se Anders och Jennifers del här.

 

Jennifer McShane, generalsekreterare Min Stora DagJennifer McShane
Generalsekreterare, Min Stora Dag
Jennifer berättar om samarbetet mellan Min Stora Dag, Autism Sverige och Postkodlotteriet och om projektet Hela Spektrat. Det blir även några personliga reflektioner då Jennifer själv har barn med autism, samt lite kring framtiden i projektet. Se Jennifers och Anders del här.

 

Missa inte våra korta och inspirerande filmer som innehåller många tips! Möt:

  • Mats Jansson, sakkunnig på Autism Sverige, som i den här pedagogiska och illustrativa filmen ger grundläggande kunskap om diagnosen autism. Se inslaget här
  • Barn och unga med autism som berättar vad de tycker gör att en fritidsaktivitet fungerar eller inte fungerar. Se inslaget här
  • Kampsportsledaren Semlan som själv har autism och som brinner för att hjälpa barn med diagnoser. Se inslaget här
  • Svenska Ishockeyförbundet som har anpassat hela sin verksamhet för att möta de behov som finns så att de med extra behov ska känna sig lika välkomna som alla andra. Se inslaget här
  • Föräldrar och barn som berättar om vikten av att hitta forum och sammanhang där man träffar andra i samma situation. Se inslaget här 

Ladda ner broschyren Fritid för barn med autism och tipsa andra om den!

Broschyr om autism - Hela SpektratBroschyr om autism - Hela Spektrat
Hela SpektratHela Spektrat

Ett samarbete som vill göra skillnad för barn med autism

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Därför har Min Stora Dag och Autism Sverige initierat projektet Hela Spektrat. Barn med autism har ibland svårt att hitta aktiviteter som fyller på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att barnen ska kunna delta.

Projektet har två beståndsdelar. Den ena är att utveckla inspirerande seminarium med fokus på aktuella rön och insikter, den andra är att utveckla specialanpassade läger för barn med autism.

Målet är att göra varaktig skillnad för barn med autism i Sverige.

Projektet Hela Spektrat är finansierat av Postkodlotteriet.

Ta del av Gretas tips!

 

Charlie, 11 år, på Hela Spektrats familjehelg på Marholmen 2021Charlie, 11 år, på Hela Spektrats familjehelg på Marholmen 2021

Familjehelg i vacker skärgårdsmiljö

Det blev en underbar helg när flera familjer fick chans att mötas på ön Marholmen utanför Stockholm. Bland annat fick familjerna ett härligt djurbesök, men framför allt många nya bekantskaper och vänner.

Helgen anordnades av Hela Spektrat och riktade sig till barn med autism och deras familjer.

11-årige Charlie var på plats tillsammans med sin familj. Hör Charlie själv berätta om helgen i filmen!

En film om att vara lokförare

Lär dig mer om tåg och lokförare! Ta del av Min Stora Dag och Autism Sveriges film om hur det är att vara just lokförare. I filmen får du möta lokföraren Theres som arbetar på SJ.

Det här är andra specialframtagna filmen om tåg som Min Stora Dag och Autism Sverige tagit fram med hjälp av SJ. Första filmen hittar du längre ner på den här sidan.

Specialframtagen tågfilm om hur det är att vara lokförare, möt Theres på SJ.Specialframtagen tågfilm om hur det är att vara lokförare, möt Theres på SJ.
SJ-tågSJ-tåg

Specialframtagen film för tågintresserade ungdomar

Följ med in i tågens spännande värld! 

Hela Spektrat anordnade en fullmatad tågaktivitet för intresserade ungdomar med autismdiagnos. Över nätet fick de ställa frågor och kika in bakom kulisserna i SJ:s tågdepå i Hagalund.

Nu får även du chans att följa med på en rundtur med tågsexpert Marivan Sherzad vår unika tågfilm.

Hela Spektrat 2023Hela Spektrat seminarium 2023

Se 2023 års Hela Spektrat-seminarium

Ta del av inspirerande samtal om hur vi tillsammans kan skapa fler glädjefyllda sammanhang och en mer meningsfull fritid för barn med autism.

Filmklipp från respektive del finns under ”Mer om de som medverkar”.

2023 var vi tillbaka live på Lilla Cirkus i Stockholm. Den 15 mars mötte vi experter, föräldrar och inspiratörer – samt barn och vuxna med autism. Läs mer om alla medverkande nedan.

Seminariet var helt kostnadsfritt. Moderator var Petra Nordlund McGahan, journalist och nyhetsankare.

Ur programmet:

● Så ger vi barnen en mer glädjefylld fritid
● Föräldrars erfarenheter och råd
● Att bemöta starka känslor klokt
● Leva med autism
● Datorn – en bra vän trots allt?
● När hjälper vi, när stjälper vi?
● Fakta och nyheter

Hela Spektrat är ett samarbete mellan Min Stora Dag och Autism Sverige som finansieras av Postkodlotteriet. År 2023 är projektets fjärde år.

Mer om de som medverkar

 MaiBritt GiacobiniMaiBritt Giacobini
Barn- och ungdomspsykiatriker och medicine dr
MaiBritt möter barn med autism i sitt arbete, och här ger hon råd om hur vi kan coacha barnen att lyckas utifrån deras individuella behov. MaiBritt delar också sina erfarenheter om hur vi bäst bemöter starka känslor.
Se MaiBritts del här.

Petra BjörkmanPetra Björkman
Grundare Pusselfamiljen
Petra har barn med autism och vet hur utmanande föräldraskapet kan vara. Hon grundade därför plattformen Pusselfamiljen, för att sprida kunskap och förståelse. Där kan föräldrar, anhöriga och skolpersonal få tips och råd samt ge stöd till varandra. Petra brinner för barnens aktiva fritid och fokuserar gärna på lösningar. Se Petras del här.

Anna PG

Anna PG
Ordkonstnär och A-barn
På seminariet framför Anna några av sina dikter, som ofta beskriver vikten av att få vara sig själv och inte reduceras till en bokstavskombination. Utöver dikterna har Anna bland annat skrivit boken ”Som en vit liten strumpa”, där hon skildrar den kvävande känslan i att tvingas till anpassning.
Se Annas del här.

 Fredrik "Jaegarn" Kempf

Fredrik ”Jaegarn” Kempf
Förbundskapten svenska e-sportlandslaget
Många föräldrar oroas över att dataspel tar mycket av barnens tid. Fredrik, som har bakgrund som elitspelare i Counter-Strike, har genom åren som e-sportcoach sett hur datorn kan stärka och lyfta barn, och ge viktiga sociala kontakter. Behöver vi kanske omvärdera vad som är en ”riktig fritidssyssla”? Myter punkteras och nya sanningar diskuteras! Se Fredriks del här.

Mats JanssonMats Jansson
Sakkunnig utredare Autism Sverige
Mats har lång yrkeserfarenhet av autism. Han delger här statistik, siffror och sanningar som visar att krafttag krävs kring bättre anpassade fritidsaktiviteter för barn med autism. Han tar också upp framsteg han ser i samhället.
Se Mats del här.

 Clara TörnvallClara Törnvall
Radioproducent, författare
När Clara som vuxen fick sin diagnos föll bitarna på plats, hon som sedan barnsben känt sig udda och med stor ansträngning låtsats vara som andra. Clara talar här om att hitta sin plats i livet utifrån sina svagheter och styrkor, och om sin bok ”Autisterna: om kvinnor på spektrat”. Och vi alla får ställa oss frågan: När hjälper vi, och när stjälper vi? Se Claras del här.

Greta Thunberg

Greta Thunberg
Klimataktivist med autismdiagnos

I en exklusiv inspelning skickar Greta Thunberg en stark och personlig hälsning till publiken på Lilla Cirkus. Utifrån sitt eget liv med diagnosen autism ger hon insiktsfulla uppmaningar och upplyftande råd till ledare, föräldrar, barn med autism och alla som arbetar med barnen. Se Gretas hälsning här.

 Charlie MichaelsenCharlie Michaelsen
Komiker och föreläsare
Charlie har tre barn – alla har adhd och två har även autism. För Charlie, som själv har adhd och lever ensam med barnen, har humorn blivit en livlina. Från Hela Spektrats scen bjuder hon på en komisk och träffsäker inblick i livet som npf-förälder från sin föreställning ”Svart bälte i curling”.
Se Charlies del här.

 Abdinassir OsmanAbdinassir Osman
Förälder
Abdinassir är sjubarnspappa och två av hans söner har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Han berättar om hur han och hans fru strukturerar familjens utmanande vardag, med barnens vitt skilda behov i fokus. ”Vi tar tillvaron mer dag för dag och har sänkt våra ambitionsnivåer, t ex när det gäller karriär, för att hushålla med energin. Det är värt det för att barnen ska må bra.”

Markus Ahlm

Markus Ahlm
Förälder
Markus är pappa till tolvårige Svante, som har autism, adhd och en kognitiv funktionsnedsättning. Familjen har inrättat sin tillvaro för att möta Svantes behov av rutiner och ge plats åt hans kreativitet och djurintresse.
Se Abdinassirs och Markus del här.

Petra Nordlund McGahan

Petra Nordlund McGahan
Seminariets moderator
Vår moderator känner de flesta igen som journalist och nyhetsankare på TV4, och sedan hon flyttade till London rapporterar hon därifrån. Petra, som är personligen engagerad i seminariets ämne, guidar publiken genom dagen och ser mycket fram emot att samtala med alla kunniga och spännande gäster.

Anna Stadling och Jan Gradvall på Hela Spektrat 2022Mary Pope och Jan Gradvall på Hela Spektrat 2022

Se 2022 års Hela Spektrat-webbinarium

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Men hur skapar vi en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism? Och hur ska man hitta en aktivitet eller ett intresse som passar? Välkommen att se årets Hela Spektrat-webbinarium!

Välkommen att ta del av inspirerande och tänkvärda samtal med bland andra cellisten Elisabeth Wiklander, simmaren Mikael Rosén och studenten och skribenten Mary Pope. Dessutom bjuder en av Sveriges mest erfarna artister Anna Stadling på ett musikaliskt nummer och vi får även höra sakkunnige Mats Janssons tankar om den nya Novus-undersökningen om hur fritiden ser ut för barn med autism.

Vi gästas dessutom återigen av Greta Thunberg, som berättar vad som ger henne kraft och energi och vad som är hennes bästa tips till andra unga med autism.

Samtalen med de olika gästerna är inspelat på Cirkus i Stockholm och leds av journalisten Jan Gradvall. 

Projektet Hela Spektrat är initierat av Min Stora Dag och Autism Sverige för att bidra till en mer givande fritid och fler meningsfulla sociala sammanhang för barnen i målgruppen. Unga med autism har ibland svårt att hitta det där sammanhanget eller den där aktiviteten som kan fylla på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att kunna delta.

Hela Spektrat är finansierat av Postkodlotteriet och sträcker sig över fyra år.

Mer om de som medverkar

Elisabeth Wiklander, cellist

Elisabeth Wiklander
Elisabeth är cellist i London Philharmonic Orchestra och autistisk förespråkare för neurodiversitet. I samtalet med Jan Gradvall berättar Elisabeth om sin musikaliska resa som ledde till en utlandskarriär, men även hur hennes diagnos i vuxen ålder innebar en lättnad och hur vi borde omfamna våra olikheter.


Mikael Rosén, simmareMikael Rosén

Lyssna på Mikael Roséns inspirerande livshistoria om hur han som barn var den enda i klassen som inte kunde simma, till att han som vuxen tar hem 19 SM-guld i just simning och vinner Vansbrosimningen tre gånger. Idag är Mikael förbundskapten för öppet vatten-landslaget. Vi ber också Mikael om hans bästa tips för att få barn med autism att trivas i vattnet.

Anna Stadling, artist och mammaAnna Stadling
Anna är en av Sveriges mest erfarna artister och är känd för ett uttryck och texter som berör. Anna delar med sig av sina erfarenheter som förälder och framför även sången ”John Henry”, skriven om och till sonen med diagnos.

 

Mary Pope, student och nominerad till Lilla AugustprisetMary Pope
För Lilla Augustpriset-nominerade Mary är att läsa och skriva en lika självklar del av hennes vardag som att äta och dricka. Hon fascineras av utmaningen att sätta ord på tankar. Vi pratar med Mary om skrivandet och hur roligt och berikande det kan vara.  

 

Mats Jansson, sakkunnig på Autism- och Aspergerförbundet Mats Jansson
Mats är sakkunnig utredare och redaktör på Autism- och Aspergerförbundet och har lång praktisk yrkeserfarenhet av autismspektrat. Hör Mats tankar och kommentarer till Hela Spektrats alldeles nya Novus-undersökning om hur fritiden ser ut för barn med autism.

 

Jan GradvallJan Gradvall (moderator)
En av Sveriges mest kända journalister inom populärkultur. Skriver i DI Weekend och medverkar regelbundet i TV4 som Popprofessorn. Jan Gradvall har fått flera priser där hans fokus på begriplighet och folkbildning lyfts fram. Han har även personliga erfarenheter av de frågor som tas upp på seminariet. Foto: Maja Brand

Greta Thunberg och Jan Gradvall under Hela Spektrat-seminariet 2021Greta Thunberg och Jan Gradvall under Hela Spektrat-seminariet 2021

Välkommen att se 2021 år Hela Spektrat-webbinarium!

Välkommen att ta del av inspirerande samtal kring hur vi kan skapa fler positiva sammanhang, mer meningsfulla aktiviteter och framför allt en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism!

En exklusiv skara gäster bestående av Greta Thunberg, Funkismorsorna, Sven Bölte, Alexander Skytte och organisationen Lära med djur delar under en dryg timme med sig av personliga erfarenheter, reflektioner och viktiga medskick på temat.

Samtalen med de olika gästerna är inspelat på Cirkus i Stockholm och leds av journalisten Jan Gradvall.

Hela Spektrat är ett specialprojekt som möjliggörs genom finansiering av Postkodlotteriet.

Ta del av seminariet här:

Hela Spektrat Special – råd och reflektioner i en oförutsägbar tid

Coronapandemin har inneburit en annorlunda och prövande tid för många av oss, inte minst för barn och unga med autism.

Hela Spektrat har tagit fram fyra filmer med reflektioner, tips och råd för att bättre kunna stötta våra barn och unga med autism i dessa oförutsägbara och speciella tider.

Konkreta tips och verktyg

Syftet är att ge konkreta tips och verktyg att knyta an till när vardag och rutiner är slagna ur spel, ett stöd för att bättre kunna anpassa sig till de många förändringarna. Vi vill också bekräfta känslor man upplever här och nu.

Medverkande är Tatja Hirvikoski (KIND), Joanna Lundin (Skolkraft), Mats Jansson (Autism- och Aspergerförbundet) samt den uppskattade ordkonstnären Anna PG som själv lever med autism.

Ta del av filmerna

Här får du konkreta tips och verktyg för att hantera vardagen när rutiner är slagna ur spel.

Seminarium med Hela Spektrat 2020

Tisdag den 18 februari 2020 genomfördes ett första seminarium på Lilla Cirkus i Stockholm där över 300 engagerade gäster närvarade; allt från stadsdelsförvaltningar, andra intresseorganisationer och företag samt volontärer och medlemmar från våra respektive organisationer.

Även starkt engagerade anhöriga fanns på plats på seminariet, däribland föräldrarpodden Funkismorsorna och initiativtagaren till föreningen Bara Vanlig, Niclas Wennerlund.

Samtal om hur vi skapar meningsfulla aktiviteter

Moderator Jan Gradvall välkomnade gäster som barnombudsman Elisabeth Dahlin, komikern och pappan Måns Möller, psykiatrikern Anders Hansen samt fantastiska föreläsaren Anna PG.

Vi fick ta del av viktiga samtal kring hur vi kan skapa fler positiva sammanhang, mer meningsfulla aktiviteter och framför allt en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism.

– Det finns hundratusentals barn som behöver aktiveras så det finns ingen brist på ungar som behöver få en meningsfull fritid, säger Måns Möller.

CItat från NovusrapportenCItat från Novusrapporten

Sex av tio barn med autism har begränsade möjligheter till fritidsaktiviteter

Novus har genomfört en undersökning på uppdrag av Min Stora Dag och Autism Sverige.

Syftet med undersökningen är att kartlägga hur barn med autism upplever sin fritid.

Det här är Hela Spektrat

Barn med autism har ibland svårt att hitta sammanhang eller aktiviteter där de kan fylla på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att de ska kunna delta. Därför har Autism Sverige och Min Stora Dag initierat projektet ”Hela Spektrat”.

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Men för barn med autism kan det ibland vara svårt att hitta sådana. Det är därför projektet Hela Spektrat finns, med målet att göra varaktig skillnad för barn med autism i Sverige.

Projektet, som möjliggörs med hjälp av Postkodlotteriets finansiering, fick sitt startskott i september 2019 och kommer pågå under fyra år.

Projektet står på två ben

Hela Spektrat består av två beståndsdelar. Den ena är att utveckla inspirerande seminarium med fokus på aktuella rön och insikter. Detta för att skapa en bättre förståelse och kunskap om livssituationen för barn med autism. Seminariet ska sprida medvetenhet om autism utifrån ett barn- och anhörigperspektiv på såväl individ som samhällsnivå.

Den andra delen handlar om att utveckla specialanpassade läger för barn med autism och deras föräldrar. Lägerformatet ska erbjuda barn med autism ett nytt fritidsalternativ, helt utformat utifrån deras behov och förutsättningar. Deras föräldrar ska även genom föreläsningar och samtal få möjlighet att utbyta värdefulla erfarenheter och kunskaper med varandra.

Att uppleva glädje, skapa varaktiga relationer och få vara i sammanhang där man passar in är projektets huvudsakliga syfte.

Se filmen för att lära dig mer om projektet.

 

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner